Οι συνήθεις ύποπτοι της υπογονιμότητας

Ποιοι είναι οι συνήθεις ύποπτοι

Ένα στα πέντε ζευγάρια στις μέρες μας δυσκολεύεται να αποκτήσει παιδί και περίπου στις μισές περιπτώσεις το πρόβλημα εντοπίζεται στον άνδρα. 

Πρόσφατη μελέτη επισήμανε μια ανησυχητική επιδείνωση του ανδρικού σπέρματος κατά 50%-60% τα τελευταία 40 χρόνια. Μετά από έναν χρόνο συστηματικών προσπαθειών τεκνοποίησης είναι απαραίτητος ένας έλεγχος του άνδρα από ειδικό Ουρολόγο-Ανδρολόγο. 

Σύμφωνα με τον Χειρουργό Ουρολόγο-Ανδρολόγο, Δρ Ιωάννη Ζούμπο, ο έλεγχος περιλαμβάνεικλινική εξέταση,υπερηχογράφημα του γεννητικού συστήματος και εργαστηριακές εξετάσεις. Το σπερμοδιάγραμμα είναι η κύρια εξέταση που εκτιμά την κατάσταση του ανδρικού σπέρματος και καλό είναι να εκτελείται σε ειδικά εργαστήρια. 

Παθήσεις που πιθανόν ευθύνονται

Οι πιο συνηθισμένες καταστάσεις που προκαλούν διαταραχές του ανδρικού σπέρματος είναι η κιρσοκήλη και οι ουρογεννητικές λοιμώξεις

«Η κιρσοκήλη είναι μια συχνή πάθηση, όπου οι φλέβες του όρχη δυσλειτουργούν και φουσκώνουν από αίμα που λιμνάζει, όπως οι κιρσοί των ποδιών. Το ορχικό μικροπεριβάλλον βλάπτεται προοδευτικά από την αυξημένη θερμοκρασία και τη συσσώρευση τοξικών μεταβολιτών. Η κιρσοκήλη διορθώνεται με μια απλή χειρουργική επέμβαση, που τα τελευταία χρόνια εκτελείται με υποβουβωνική προσπέλαση και οπτική μεγέθυνση ή χειρουργικό μικροσκόπιο. Σε ποσοστό 70% το σπέρμα αναμένεται να παρουσιάσει βελτίωση εντός έξι μηνών από την επέμβαση, επιτρέποντας την αυθόρμητη σύλληψη», υπογραμμίζει ο κ. Ζούμπος. 

Οι ουρογεννητικές λοιμώξειςσυνήθως αφορούν τον προστάτη και τις σπερματοδόχους κύστεις, έχουν στενή συσχέτιση με τις σεξουαλικές πρακτικές του άνδρα και είναι συχνά ασυμπτωματικές. Η αντιμετώπιση δεν είναι πάντα εύκολη και περιλαμβάνει τη χορήγηση αντιβιοτικών και αντιοξειδωτικών παραγόντων, συνήθως για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Όπως σημειώνει ο ίδιος, κάθε άνδρας αναπαραγωγικής ηλικίας με έντονη σεξουαλική ζωή πρέπει να ελέγχεται τακτικά για ουρογεννητικές λοιμώξεις και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, έτσι ώστε αφενός η θεραπεία να είναι πιο εύκολη, αφετέρου να αποτρέπονται επιπτώσεις στην αναπαραγωγική υγεία. 

Όπως σημειώνει ο ίδιος, κάθε άνδρας αναπαραγωγικής ηλικίας με έντονη σεξουαλική ζωή πρέπει να ελέγχεται τακτικά για ουρογεννητικές λοιμώξεις και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, έτσι ώστε αφενός η θεραπεία να είναι πιο εύκολη, αφετέρου να αποτρέπονται επιπτώσεις στην αναπαραγωγική υγεία. 

Φαρμακευτική αγωγή

Στις περιπτώσεις όπου δεν ανευρίσκεται σαφής αιτία των διαταραχών του ανδρικού σπέρματος (ιδιοπαθής υπογονιμότητα) υπάρχει η δυνατότητα φαρμακευτικής βελτίωσηςτου παραγόμενου σπέρματος. 

«Πέραν των ορμονικώς δρώντων σκευασμάτων που συχνά χρησιμοποιούμε (ταμοξιφαίνη, κλομιφαίνη κ.ά.), έχουν προστεθεί στη φαρέτρα μας ειδικά συμπληρώματα διατροφήςμε ιδιαίτερα ευνοϊκή δράση στη σπερματογένεση. 

Τα σκευάσματα αυτά περιέχουν καρνιτίνη, αντιοξειδωτικούς παράγοντες (π.χ. γλουταθειόνη), βιταμίνες (C, E, A, φολικό οξύ, Β12 κ.ά.), ιχνοστοιχεία (ψευδάργυρο, σελήνιο κ.α.), συνένζυμο Q10 και διάφορα φυτικά εκχυλίσματα (relora, macaκ.ά.). 

Η λήψη τους γίνεται για πολύ καιρό, συνήθως για 3-6 μήνες, σε συνδυασμό με εντατικές προσπάθειες τεκνοποίησης και τακτικό επανέλεγχο από τον ειδικό Ανδρολόγο», καταλήγει ο ιατρός.

*Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό HealthMore, Άνοιξη 2019

SUPPLEKEY

Η SuppleKey Health αποτελεί τον καρπό του οράματος ανθρώπων με κοινές αξίες, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων με την παροχή πρωτοποριακών συμπληρωμάτων διατροφής

Με την αποστολή της ζήτησης προσφοράς, ένας εκπρόσωπος θα επικοινωνήσει μαζί σας.

Η αποστολή προσφοράς δεν αποτελεί παραγγελία προϊόντος. Σε κάθε περίπτωση ένας σύμβουλός μας θα επικοινωνήσει μαζί σας.

Loading...